All for Joomla All for Webmasters

wiek w miesiącach liczba posiłków/ wielkość porcji mleka, mieszanki mleczne, kaszki obiadki deserki i soczki dodatki i inne posiłki
1 7×90-110 ml mleko początkowe      
2 6×110-130 ml mleko początkowe      
3 6×130 ml mleko początkowe      
4 6×150 ml mleko początkowe      
5 5×180 ml 4x mleko początkowe 1x zupa – przecier jarzynowy skrobane jabłko lub sok (najlepiej przecierowy) – 50-100g  
6 5×180 ml 4x mleko początkowe  1x zupa – przecier jarzynowy z dodatkiem kleiku glutenowego (2-3g kleiku na 100ml) + 10g gotowanego mięsa (bez wywaru)(lub ryby1-2x w tygodniu) przecier owocowy lub sok (najlepiej przecierowy) – nie więcej niż 150g  
7 5x

1x180ml – mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (2-3g na 100ml)

2×180 ml – mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (2-3g na 100ml)

1x150g – kasza na mleku następnym

1x 200ml zupa – przecier jarzynowy z gotowanym mięsem (10g) (lub rybą 1-2x w tygodniu)

deser mleczno – owocowy (zamiast kaszki)

przecier owocowy lub sok – nie więcej niż 150g

½ żółtka do potraw co drugi dzień
8 5x

1x180ml – mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (6g na 100ml)

2×180 ml – mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (6g na 100ml)

1x200g – kasza na mleku następnym

1x 200ml zupa – przecier jarzynowy z gotowanym mięsem (10-15g) (lub rybą 1-2x w tygodniu)

deser mleczno – owocowy (zamiast kaszki)

przecier owocowy lub sok – nie więcej niż 150g

½ żółtka do potraw co drugi dzień
9 5x

1x200ml – mleko następne z dodatkiem kaszki glutenowej

1x200ml – mleko następne z dodatkiem kaszki bezglutenowej

1x200ml – kaszka na mleku następnym

1x 200ml zupa – przecier jarzynowy z gotowanym mięsem (10-15g) (lub rybą 1-2x w tygodniu) owoce lub kompot, lub sok(najlepiej przecierowy) – 1x150g

½ żółtka do potraw

biszkopt

10 4-5x 3x220ml – mleczny posiłek łączony z produktami zbożowymi (np. mleko następne, kaszki mleczne glutenowe lub bezglutenowe)

1x zupa jarzynowa z kaszką glutenową

1x obiad: jarzynka z gotowanym mięsem(15-20g) (lub rybą 1-2x w tygodniu) z dodatkiem ziemniaka lub ryżu

przecier owocowy lub owoce, lub kompot, lub sok(najlepiej przecierowy) – nie więcej niż 15g

½ żółtka do potraw

niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki

11/12 4-5x 3x220ml – mleczny posiłek łączony z produktami zbożowymi (np. mleko następne, kaszki mleczne glutenowe lub bezglutenowe)

1x zupa jarzynowa z kaszką glutenową

1x obiad: jarzynka z gotowanym mięsem(15-20g) (lub rybą 1-2x w tygodniu) z dodatkiem ziemniaka lub ryżu

przecier owocowy lub owoce, lub kompot, lub sok(najlepiej przecierowy) – nie więcej niż 15g

całe jajko 3-4 razy w tygodniu

twarożek, kefir, jogurt kilka razy w tygodniu

Newsletter

Chcesz być na bieżąco z aktualnościami? Zapisz się do naszego Newslettera.

Back to top